VÄLKOMMEN
CHOKLADFACKHANDEL
NORA STAD & LOGI

Chokladkurser på Nora Chokladskola

Nu är höstens kurser bokningsbara, se nedan.
Väl mött i chokladköket!
Ingela, Diana och Marcus

Grundkurs i pralintillverkning

Ni börjar resan! Utbildningens fokus ligger på tempereringen – en process som går ut på att värma och kyla chokladen till exakta temperaturer. Detta för att få en choklad som stelnar på ett stabilt sätt, krymper och blir blank.

När tempereringsteknikerna sitter öppnas en magiskt värld och hantverkskunnandet kan användas inom flera områden från pralintillverkning till desserter.

På kursen kommer du:

– temperera mörk choklad

– stänkmåla med färgat kakaosmör

– koka och smaksätta din egen ganache

– gjuta praliner i professionella pralinformar med och utan överföringsark.

Resultatet av arbetet blir cirka 50 stycken egentillverkade praliner att ta med hem.

1.695,-

6 timmar

Fortsättningskurs nivå 1

Fortsättningskurs nivå 1 är vår populära kemikurs! Du får bland annat lära dig receptuppbyggnad, hur man gör stabila emulsioner och räddar en skuren ganache.

Kursen innehåller en teoridel med räkneexempel och en praktisk del i chokladstudion. Vi jobbar med vit, ljus och mörk couvertyrchoklad.

Målet är att du efter kursen ska kunna ta fram egna recept på praliner med två månaders hållbarhet.

Du kommer även få grundläggande kunskaper i kokning av karamell och tillverkning av pralinémassa. Vi testar också olika målnings- och marmoreringstekniker.

På alla nivå 1 och grundkurser medverkar en kursvärdinna som diskar åt oss och serverar lunch och kaffe.

– Du tillverkar cirka 60 stycken praliner

1.795,-

7 timmar

Fortsättningskurs nivå 2

Detta ingår i kursen:

– Doppning av praliner med doppgaffel

– Dekorering av doppade praliner med pärlemorfärg, bladguld och bladsilver

– Kokning av fondant (after eight-fyllning)

– Airbrushing med färgat kakaosmör

– Karamellisering av vit choklad

– Säsongspralin

Provningsledning

Kursen kombineras med en kurs i att hålla i chokladprovning. Provningsledningen utgör cirka 1,5 timme av de totalt 8 timmarna som kursen omfattar.

– Genomgång av chokladprovningens delar; storytelling, chokladtillverkning, chokladens historia och provningsmetodik.

– Verktyget vi använder "Chokladens karaktär- och smakcirkel" får du behålla efter kursens slut.

1.795,-

8 timmar

Grundkurs och nivå 1

Fortsättningskurs nivå 4C

Ta med egna smaksättningar (och ev recept) och labba fram nya smakkombinationer!

4 kg valfri Callebaut-choklad och mejeriprodukter ingår.

1.695,-

7 timmar

Nivå 4 A och/eller B.

Ingela Svedbro

På denna utbildning har kursdeltagarna hand om diskningen själva.

Sverigeresan

På höstens upplaga av Chokladfestivalen i Stockholm kommer vi sälja en pralinkollektion under temat ”Sverigeresan” med smaker från alla 25 landskap i Sverige.

Oavsett hur många kursdagar du väljer att gå får du med dig ett kurshäfte med alla 25 recept hem och en ask som representerar alla sorter ni gjort under dagen.

Pralinerna kommer tillverkas med olika tekniker. Vi kommer använda växtbaserade färgämnen till pralinerna som målas.

Varje kursdag gör vi 7–9 olika sorter. Varje elev får ett eget landskap att gestalta i form av en pralin. Du kommer tillverka ca 120 praliner.

Kursdag ett gör vi praliner med smak av Norrland, kursdag två av Svealand och kursdag tre av Götaland.

Har du förslag på lokala smaker eller önskemål om landskap att jobba med så mejla eller ring oss i samband med bokning.

1.495,-

7 timmar per dag.

Nivå 2 eller högre steg.

Diana Latof

Soppa och bröd ingår alla kursdagar.

Chokladkurs för juniorer

Juniorkurs 4 till 13 år för dig som har en förälder/annan anhörig som gått kurs på Nora Chokladskola. Du får testa på att stänkmåla, spritsa, gjuta och temperera. Vi lånar ut förkläde och kockmössa.

2 timmar

Allmänt om årets kurser

Arbetssätt

Du jobbar i grupp om två till tre personer. Varje grupp har en egen arbetsbänk. Allt ni framställer får ni ta med hem.

Mat

Det vanliga är att man till veckoslutets första kurs tar med sig egen lunch. Vi serverar fika på eftermiddagen. På efterföljande dag(ars) kurs(er) serverar vi både lunch och sedan fika på eftermiddagen.

Chokladfackhandeln

Efter kursen finns möjlighet att handla råvaror och utrustning i skolans fackhandel MARRON.

Anmälan kurser hösten 2019

Postnummer
och ort

dagtid

Kan du tänka dig ett annat datum
om det du valt är fullbokat?

Allergier, särskild kost

Kommentarer (t ex presentkortnummer
eller om du är intresserad av att samåka)

Ja tack till nyhetsbrev
från chokladskolan.com
och marron.se

Jag godkänner villkoren nedan

Villkor

Bokningen är bindande. Nora Chokladskola AB skickar en bokningsbekräftelse per mail. I den framgår de uppgifter som lämnats i samband med bokningen. Vänligen kontrollera så att allt stämmer i bekräftelsen. Några dagar efter att du lagt din bokning skickas ett välkomstbrev med praktisk information kring kursen. Med detta följer två fakturor – en på bokningsavgiften (500 kr) som skall vara betald senast 14 dagar från fakturadatum och en på slutbetalningen (resterande belopp) som ska vara betald senast 14 dagar före kursdatum.

Om kursen blir inställd får du hela kursavgiften tillbaka. I händelse av sjukdom eller förhinder har du rätt att överlåta din kursplats till en familjemedlem eller vän, alternativt får du en råvarulåda och kurshäfte på posten. Allt material samt lån av arbetskläder ingår i kursavgiften om inte annat anges.

Samtliga priser angivna ovan inkluderar 25% moms.

Läs vår integritetspolicy – klicka här.

Deltagare

Skriv namnen på deltagarna nedan. Glöm inte att även ange dig själv som deltagare, såvida inte kursen är tänkt som gåva.

Deltagare 1

Ev. deltagare 2